Перейти к содержанию
  • записей
    29
  • комментариев
    36
  • просмотров
    26 997

Матеріал для селекції завезений у 2016 році


Іван Михайлович

3 640 просмотров

В цьому році, я привіз трохи матеріалу ( плідних маток карніки) з Европи. Процес продовжується. Все що ще приїде буду повідомляти.

Викладаю паспорта.

47.jpg

99-110 -125-2016.jpg

FLIS.jpg

H47-4642.jpg

IMEGO.jpg

IMEGO 1.jpg

IMEGO 2.jpg

img119.jpg

KUCHER 19-48.jpg

KUCHER 19-48-2.jpg

SKL 9-26 -G10-9-15-h47.jpg

SKL 9-26 -G10-9-15-h47  2.jpg

SKL 47-10-Kuher 10.jpg

SKL 47-10-Kuher 10  2.jpg

VT - Shutte.jpg

  • Подобається 7

16 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Перше добре, що в Україну пішов матеріал із визначенням (паспорт), друге, що Михайло Іванович не один тим займається і це його мотивуватиме до якості продукції яку завозить, а третє, що карніка це добре, я теж в себе на пасіці маю карніку і певно скоро теж буду купляти бджматок в Михайла Івановича, бо основна робота не дає можливості виїжджати за границю, успіху!

Ссылка на комментарий
В 30.06.2016 в 11:52, miro сказал:

Перше добре, що в Україну пішов матеріал із визначенням (паспорт), друге, що Михайло Іванович не один тим займається і це його мотивуватиме до якості продукції яку завозить, а третє, що карніка це добре, я теж в себе на пасіці маю карніку і певно скоро теж буду купляти бджматок в Михайла Івановича, бо основна робота не дає можливості виїжджати за границю, успіху!

Міро ви мабуть переплутали  імя та по батькові.

Ссылка на комментарий
54 минуты назад, igorstep сказал:

Міро ви мабуть переплутали  імя та по батькові.

Іван Михайлович прийміть мої вибачення!

igorstep,  дякую за зауваження.

 

В 01.07.2016 в 10:52, miro сказал:

 друге, що Михайло Іванович не один тим займається і це його мотивуватиме до якості продукції яку завозить, Михайла Івановича, бо основна робота не дає можливості виїжджати за границю, успіху!

 

Ссылка на комментарий

Випало трохи часу , вирішив доповісти громаді щодо проведеної роботи з новоствореною групою  бджіл карпатського типу.

Завершив формувати тестові групи  "карпатки", матеріал одержано від  оригінаторів.

На моє прохання, свій матеріал  нам надіслали  :

1.Папп В. - 4 групи ( по 3 матки) " Синевір",

2.Керек С. - 3 групи( по 3 матки )" Говерла",

3.Берцик О. - 4 групи ( по 3 матки ) " Захар",

4.Мерцен І. - 10 маток  тип " Рахівський",

5.Лях П. - прислав 20 маток в травні,  з них я залишив 10 , що на мою думку є перспективними.

6.Болюбаш Б - 2 матки ( ШО ) карпатського типу , група " Галичанка".

7.Плиска В. - 10 маток , вучківського типу, 3 різні генеологічні лінії.

8.Русин  В. - 6 маток сестер , назву ще не придумав для своєї лінії . Саме лінії , так як веде цю групу не один рік , щороку добираючи кращих сестер для своєї пасіки. Відібраних маток облітує  біля  Вучково. 

Також залишив, як контрольну групу, 10 сімей з дочками від Подолянки ( 38-05-20-2016).

Всього на точку зібрано більше 70 сімей  з матками карпатського типу .

Всі сімейки вирівняв по силі (приблизно) по 7 стільників , що складаються :  3 стільники  (300) з печатним розплодом + 1 медоперговий + 2 стільнички з різновіковим розплодом ( не засів!) + 1 повномедний.  В кожну сімейку поставив  по 2 смужки варостоп і 1.5 л пластикову годівничку. Кожна сімейка одержала 2 х 500 гр. сиропу з ізатізоном для профілактики ( у деяких сімях дуже строкатий розплід) . Взятку у нас немає, слабенький підтримуючий, 300-400 грам на день  вага на контрольному вулику ( якщо немає дощу) . А дощі , або гроза ,  у нас через день -два.

Перші спостереження. Всі матки по фенотипу відповідають опису карпатських бджіл. Морфометрію переміряю зимою. Що не відповідатиме прийнятому стандарту , буде весною вибраковане, незалежно від результатів  зимівлі. Фото маток зроблю при нагоді. На кожну матку заведено формуляр спостережень , де записуються спостереження та реєструються всі види робіт,  що проводяться з бджолами.

По мірі  можливості буду описувати свої спостереження та стан сімей.

Для чого я це роблю.

Я маю намір, відібрати кращих родоначальниць для роботи з карпатським типом карніки. На наступний рік, як дасть Бог дожити і буде здоровя, зможемо одержати більш менш перспективні групи для селекції та закріплення господарсько корисних ознак.  Кожна матка , яка залишиться  у мене після сезону, одержить право на продовження свого роду у наступному сезоні. Від маток однорічок, які показали кращі результати, будуть виведені групи аналогів. Ці групи, на наступний рік,  будуть тестуватися в різних матководів на території України . Їх спостереження та зауваження , будуть  враховані при відборі маток  ,з  тих що пройшли перший  та другий рік тестувань. Матки  відібрані протягом двох років, будуть використані для подальшої репродукції , і будуть зберігатися як репродукційні (цінні).

Кожен, з тих хто надіслав маток на тестування, через рік , може замінити маток родоначальниць, з тих що  в наших умовах проявили себе як не перпективні,  на інших  маток ,які він вважатиме  більш перспективними.  Такі матки будуть включені в початкову групу  надходжень , та будуть тестуватися  додатково наступний календарний рік. Якщо вони переважатимуть середні сімї по пасіці , одержать таке саме право для розмноження та тестування на наступний рік.За результатом двох років матки які будуть задовільнати вимоги до якості ( медність, зимостійкість, лагідність) одержать сертифікат якості і будуть рекомендовані як родоначальниці для подальшого розмноження.

З кращих  маток буде утворено сестринські групи аналогів  ( батьківські сімЇ) та материнські які ми будемо використовувати на лісовому обліітнику "карпатки", куди зможемо приймати неплідних маток в нуклеусах EWK, для парування на чистопородному карпатському трутні.

Матковод селекціонер , за результатом першого року тестувань, може  залишити в  тестовій групі лише перспективних маток на наступний сезон. Кількість таких маток не може бути меншою 6 ( шести).

Таким чином , протягом двох років ми зможемо визначити групи маток , різних за походженням але одного типу , які  будуть використовуватися для одержання племінного матеріалу  карпатки. Кожен хто надав свій матеріал для тестувань  безкоштовно , через 2 роки, має право витребувати свою матку у власне використання. Якщо матка була оплачена , вона стає власністю Обєднання матководів України, та її селекційний матеріал ( яйця, личинки, неплідні матки одержані від неї,її дочки запліднені на облітнику обєднання , матки  ШО, трутень, трутовий розплід), може використовуватися як селекційний матеріал для розмноження будь яким матководом - членом Обєднання на договірних умовах.

Ті матки, які протягом  двох років будуть показувати кращі результати  по господарсько-корисних показниках, одержують сертифікат  підтвердження якості   як матка для репродукції .

Десь так коротко,  як буде відбуватися тестування та використання матеріалу.

Щодо критеріїв оцінки . Критерії  оцінки їх сімей наступні:

- медопродуктивність,

-  зимостійкість,

- миролюбність,

Якщо у когось з форумчан є зауваження чи пропозиції  щодо нашої програми добору карпатських популяцій , прошу висловити на шпальтах цієї теми. Хто має якісний матеріал карпатки , може виводити маток неплідок та присилати до нас на облітник для парування на нашому  трутовому фоні.

Як працюватимуть  облітники.

З квітня 20 -25 ми формуємо батьківські сімї яку будуть перевезені на  облітник "1 Подоляни ( зимують  сімї на базі господарства). Там ми будемо облітувати своїх маток  карпатського типу. Також будуть облітуватися матки гібридного типу ( карніка  х карпатку),

Другий облітник  № 2 ( Козаки)  формується  виключно на матеріалі карніки від Дж.Фукса ( Скленар 47\G\10 ). На цей час робимо повну заміну всіх маток пасіки.. Будь хто з матководів матиме можливість прислати своїх маток на облітник. Походження маток  матковод вписує в паспорт який надсилається разом з нуклеусом для парування. Наш керівник облітника приймає нуклеус ( на пошті) ставить його на 10-12 днів на облітнику  у вулик та контрольює початок яйцекладки матки . Після початку червління , відповідальний працівник облітника  робить відмітку в паспорті на матку та повідомляє власника матки про готовність матки до відправки назад до матковода. Якщо матка не облетілася, в паспорті відмітка не робиться а еуклеус повертається разом з бджолами матководу. Послуга платна. Транспортні послуги  для одержання та відправки нуків, охорона нуків , утримання батьківських сімей, відрядження пасічників на облітник вимагає витрат. Тому, частину витрат будуть нести матководи що присилають маток на облітник.  Про суму повідомимо додатково, як буде вирішено період роботи облітника. Плануємо  облітник відкривати в травні і завершувати прийом маток на обліт в серпні .

 

Ссылка на комментарий
7 часов назад, Іван Михайлович сказал:

Всі сімейки вирівняв по силі (приблизно) по 7 стільників , що складаються :  3 стільники  (300) з печатним розплодом + 1 медоперговий + 2 стільнички з різновіковим розплодом ( не засів!) + 1 повномедний.

Считаю это слово паразитом в селекции. Почему-бы не сделать бессотовые отводки определенной силы и не обработать от клеща? 

7 часов назад, Іван Михайлович сказал:

Щодо критеріїв оцінки . Критерії  оцінки їх сімей наступні:

- медопродуктивність,

-  зимостійкість,

- миролюбність,

Ну если тестировать, тогда по Европейской схеме. Добавить нужно ройливость, устойчивость на сотах, устойчивость к вароатозу...

От себя-бы добавил "устойчивость" к подсолнуху... Этого не хватает и возможно получится сделать это в Украине.

Ссылка на комментарий

Безперечно, можна булоб зробити штучні рої, на вощину, але не в цій порі.  Якщо б мені прийшлося закладати тестові сімї в травні , я би тільки так і зробив. Насипав  би по 2 кг бджоли в ройовий ящик , обробив від кліща і дав плідну матку. На жаль,за вікном кінець літа, і залишати в зиму контрольні сімї на 2-3 стільничках , в наших умовах, є небезпечним.  Тому зробив так як описав. 

Аналогічно сформував тестові сімї по карніці. Різниця в кількості бджоли що використовувалася для прийому матки. Я був змушений підсаджувати на закритий розплід, а лише згодом підсилювати  ще двома рамочками з критим розплодом.

На сьогодні на двох рамочках ще поселені і лише починають яйцекладку  матки, що привезені з острівних облітників. Такі пізні відводки я змушений буду укріпляти  чужим критим розплодом в серпні, доводячи масу сімї до оптимальної для зимівлі.

По критеріях слушне зауваження. Я описав основні критерії, на які можна  і необхідно звернути увагу  в цьому році. Як перезимують , добавимо і наступні критерії: рійливість, стійкість до інвазій ( в тому числі вароатолерантність), мобілізаційний фактор, характер формування гнізда на різних типах взятків, молочна продуктивність, здатність до використання надранніх , та пізніх взятків.

Є над чим працювати.

Ссылка на комментарий
1 час назад, Іван Михайлович сказал:

Безперечно, можна булоб зробити штучні рої, на вощину, але не в цій порі.  Якщо б мені прийшлося закладати тестові сімї в травні , я би тільки так і зробив. Насипав  би по 2 кг бджоли в ройовий ящик , обробив від кліща і дав плідну матку. На жаль,за вікном кінець літа, і залишати в зиму контрольні сімї на 2-3 стільничках , в наших умовах, є небезпечним.  Тому зробив так як описав. 

Немцы сейчас делают безсотовые отводки по 2 кг пчел + подкормка. Такие отводки спокойно набирают нужную силу для благоприятной зимовки.

Такие отводки идут в зиму 5-6 рутовских рамок и спокойно зимуют. Но это Карника и Бакфаст.

1 час назад, Іван Михайлович сказал:

По критеріях слушне зауваження. Я описав основні критерії, на які можна  і необхідно звернути увагу  в цьому році. Як перезимують , добавимо і наступні критерії: рійливість, стійкість до інвазій ( в тому числі вароатолерантність), мобілізаційний фактор, характер формування гнізда на різних типах взятків, молочна продуктивність, здатність до використання надранніх , та пізніх взятків.

И опять пропустили "усидчивость на сотах"... Почему в Украине считают этот показатель бесполезным, а в Европе один из основных?

1 час назад, Іван Михайлович сказал:

мобілізаційний фактор

Как планируете его определять? И зачем его выделять основным?

1 час назад, Іван Михайлович сказал:

молочна продуктивність

Считаю этот показатель очень интересным, НО его нужно селекционировать КОМПЛЕКСНО. Этот показатель взаимосвязан с многими ХПП... 

 

Вывод: Считаю нет смысла создавать НОВУЮ схему Селекции, а брать наработки уже проверенные и использовать.

Ссылка на комментарий
12 часа назад, Іван Михайлович сказал:

Випало трохи часу , вирішив доповісти громаді щодо проведеної роботи з новоствореною групою  бджіл карпатського типу.

Так потрібно новий запис блогу створити. В коментарях ця важлива інформація загубиться. 

Ссылка на комментарий

Сьогодні одержав від Лешика Белецкого 4 матки , буду доповнювати групу Белка.

В цьому році  БЕЛКА 1  була одна з кращих на стаціонарі, тому я дозамовив у автора маток.

Розвивалася помаленько, силу набрали в кінці травня,  живуть в лежаках. Меду дали по 12-14 стільників (300) в ройовий стан не входили. Трохи є якийсь блуд?.

У 2015 році Белка 1 була крижовкова ( гібридна) а в цьому році навпаки . Вже БЕЛКА крижовкова, буду виясняти.:hmm:

BIELKA.jpg

Ссылка на комментарий

сьогодні прийшли ще дві матки від Герольда Мосера , замовляв я і Павло.

Більше маток в цьому році з Австрії не буде. Регіна - не мають ( поганий обліт на островах) і Пухліц теж не одержав маток з островів ( не облетілися , загубилися при  обльоті).У наших колег теж справи в цьому році керпські.

M0ser 2 матки.jpg

Ссылка на комментарий
В 7 серпня 2016 р. в 21:53, Іван Михайлович сказал:

сьогодні прийшли ще дві матки від Герольда Мосера , замовляв я і Павло.

Більше маток в цьому році з Австрії не буде. Регіна - не мають ( поганий обліт на островах) і Пухліц теж не одержав маток з островів ( не облетілися , загубилися при  обльоті).У наших колег теж справи в цьому році керпські.

M0ser 2 матки.jpg

Шкода що Регіни не буде, будем чекать в наступному році. Моя хвороба під назвою карнікоманія продовжується, після завтра очікую від Івана Михайловича Бєлку, як перезимує то буду дивитись весною Польський матеріал в ділі

Ссылка на комментарий

Сьогодні отримав Іошну матку карніка Польської селекції бєлка, від Івана Михайловича. Наскільки легко з ним спілкуватись і працювати що я просто в захваті. Іван Михайлович хай дає Вам Бог здоров'я і багато років життя

Ссылка на комментарий
В 29.07.2016 в 01:42, Іван Михайлович сказал:

лісовому обліітнику "карпатки", куди зможемо приймати неплідних маток в нуклеусах EWK, для парування на чистопородному карпатському трутні.

Хочу поцікавитися чи працює облітник в цьому році ? а також про плани на облітник в 2019 році ?

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...