Перейти к содержанию
  • запись
    1
  • комментариев
    5
  • просмотр
    2 491

Види підготовки насіння медоносів.Скарифікація чи стратифікація?


ДобровоЛ

6 393 просмотра

Ось ще одна цікава публікація на цю тему, що багатьох з нас цікавить.

Існують різні способи підготовки насіння до посіву — стратифікація, промораживание:ay:, намочування, обробка регуляторами росту.

Скарифікація поверхневе ушкодження твердих оболонок насіння для прискорення їх проростання. Цей спосіб застосовують для особливої групи рослин, зародкам насіння яких не властивий період спокою.

Потенційно це насіння можуть проростати в будь-який час після дозрівання. Щоб цього не сталося в несприятливий період (в кінці літа восени), вони покриті щільною, твердою, водонепроникною оболонкою. У природі опале восени насіння піддаються впливу зимових змінних температур, від низьких позитивних до великих негативних. Оболонка насіння поступово руйнується, всередину проникає волога, і навесні, при настанні постійних позитивних температур, насіння проростає. У культурі доводиться застосовувати штучну скарифікацію.

Наприклад, насіння можна обробити окропом. Хороші результати дає поперемінне вплив низьких і високих температур. Насіння поміщають в тканинний або марлевий мішечок і опускають на кілька секунд спочатку в окріп, потім у крижану воду. Процедуру повторюють 2-3 рази. Насіння з розірваної оболонкою видаляють з мішечка, а з рештою продовжують працювати. Такий спосіб називається термічної скарифікація.

При механічній скарифікації насіння перетирають з великим річковим піском або обережно надрізають, надпилюють, проколюють.

Є і хімічна скарифікація: оболонку розм'якшують, впливаючи на неї концентрованими кислотами. Цей спосіб підказаний самою природою: насіння деяких культур (шипшина, глід та ін) в природі проростають після того, як пройдуть травний тракт птахів, тобто після впливу на них травної кислоти. Але без певних навичок і професійних знань використовувати концентровані кислоти в домашніх умовах не варто.

Скарифікації вимагають насіння буркунів - білого і жовтого, пеларгонії, акації, гледечії, запашного горошку. Однак у продаж насіння надходять вже без оболонки, "роздягати" потрібно тільки насіння, зібране самостійно.

  • Подобається 4

5 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

      Ну, а це вже матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.Вирішив все зібрати тут для вашої зручності.

Скарифікація насіння[ред. • ред. код]

 

Скарифікація насіння (від лат. Scarifico — дряпати, надрізати) — поверхневе ушкодження твердих оболонок насіння конюшини, буркуну, люпину та інших рослин, у яких насіння має в оболонці важкопроникний для води палісадний шар клітин і тому повільно проростає, один з прийомів підготовки насіння до посіву.

Після скарифікації висіяне насіння краще вбираює воду, швидше набухають і проростають. Для скарифікація насіння застосовують машини — скарифікатори. Скаріфікувати насіння можна також перетиранням з піском, залізною ошуркою та іншими матеріалами.

В домашніх умовах скарифікацію насіння можна провести наступним чином. Беруть високу скляну банку, дно та стінки вистеляють наждачним папером. Змішують насіння з крупнозернистим піском, засипають у банку, щільно закривають кришкою та трусять доти, доки оболонка не пошкодиться так, щоб вода могла швидко проникнути в середину насінин. Таким чином скарифікують насіння моркви, цибулі-чорнушки, баклажанів, кавунів. Вдаються до цього агрометоду безпосередньо перед сівбою. Скарифікація пришвидшує проростання тугорослого насіння на 3-7 днів.

Ссылка на комментарий

цікаво чи для фацелії потрібно робити скарифікацію, для буркуна в минулому році робив таким чином: дав води з періодичністью через годину але так щоб вода не покривала насіння, перед тим дав пісок на відро насіння чотири піску, потім в бетономішалку на 15 хв., схід супер, та насіння у воді було де то шість годин.

Ссылка на комментарий
23 часа назад, miro сказал:

цікаво чи для фацелії потрібно робити скарифікацію, для буркуна в минулому році робив таким чином: дав води з періодичністью через годину але так щоб вода не покривала насіння, перед тим дав пісок на відро насіння чотири піску, потім в бетономішалку на 15 хв., схід супер, та насіння у воді було де то шість годин.

Думаю, що для фацелії це лишнє. Вона й иак добре проростає.:IMHO:

Ссылка на комментарий

Буркуни дворічні обов"язково підлягають скарифікації. А от однорічний добре сходить і так. Синяк говорять, що теж не потребує скарифікації.  Щодо однорічного буркуну - допоки придбав його всього 2 кг. Ніде немає. Спочатку говорять , що є, а як дійде до справи, виявляється то - дворічний.:dntknw:

Ссылка на комментарий

ось ще знайшов один спосіб http://geomedia.com.ua/skarifikatsiya-nasinnya-v-domashnih-umovah/

Скарифікація насіння в домашніх умовах цілком реальна і доступна кожному.

Насіння абутілону покрите щільною, твердою, водонепроникною оболонкою. В природних умовах під впливом природних факторів вона поступово руйнується, всередину проникає волога, і в сприятливий момент насіння проростає. У культурі доводиться застосовувати скарифікацію — навмисно пошкодити оболонку насіння, щоб прискорити її проростання. Для цього насіння вручну перетирають з грубозернистим піском або металевими ошурками, складають суміш у марлеві мішечки і тричі швидко занурюють в окріп, а потім у холодну воду

Хороший ефект дає використання нождачного паперу №120. Для цього на один аркуш паперу розкладають насіння, інший аркуш закріплюють у шліфувальної тертці і кладуть на насіння. Легкими рухами, без натиску, щоб не пошкодити зародок усередині сім’я, рухають тертку в різних напрямках. Коли на нижньому аркуші наждачного паперу з’являться дуже дрібні шматочки знятої оболонки, насіння готове до посіву

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...