Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 069

Потравили бджіл? не перебільшуйте...


ромео

624 просмотра

Експерти вважають проблему із масовим мором бджіл в Україні перебільшеною

98.jpg?itok=QMNvGt-2
 
11 ЧЕРВНЯ 12:30
 

 

Бджолярам найлегше списати мор бджіл на сільгоспвиробників, які обробляють поля, замість того, щоб шукати причину в захворюванні або неправильному догляді.
 

Таку думку висловив Михайло Філатов, кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології та ентомології ім. Б. Литвинова факультету захисту рослин Харківського національного аграрного університету ім. В. Докучаєва, кандидат біологічних наук

«Я давно стежу за суперечками навколо неонікотиноїдів про те, що ці препарати вбивають бджіл. Але давайте подивимось на ситуацію зі сторони. У ЄС заборонили їх використання. А бджоли як гинули, так і гинуть. Поряд із цим у тій же Індії або Китаї на мільярди доларів закуповують і використовують неонікотиноїди. Вони в прямому сенсі поливають поля цими препаратами. А стан із бджолами такий же, як і в Європі. Тобто, справа не лише в пестицидах — хоча іноді таке трапляється», — коментує ситуацію науковець.

Директор Інституту тваринництва НААН, доктор ветеринарних наук Євген Руденко зазначає, що від неправильного формування бджолосімей в зиму, неякісного корму, порушення правил годівлі бджіл восени, неправильних дій щодо лікування варроозу бджіл взимку і навесні показники загибелі бджіл доходять до 10-15%. У деяких регіонах — до 30%. За його словами, загибель бджіл є результатом взаємодії факторів, а не певної причини.

«У топ-10 основних факторів входить поширення паразитів, хвороб і природних ворогів бджіл, зменшення природної кормової бази бджіл і несприятливий вплив зміни клімату», — Євген Руденко.

Однією з основних проблем, на його погляд, у бджільництві залишається варрооз. Це пов’язано як із безпосереднім негативним впливом кліща на життєдіяльність бджіл, який призводить до загибелі, так і з непрямим ефектом, коли кліщ знижує імунітет і загальну резистентність бджіл, що призводить до виникнення і розвитку заразних хвороб (вірусні, гнильці, мікози, ноземоз та ін.). У свою чергу, вони викликають загибель бджіл.

Це вже питання застосування якісних засобів захисту, дотримання правил внесення, повного уникнення контрафакту і, звичайно ж, комунікації між бджолярами та сільгоспвиробниками. Одним із стримуючих чинників налагодження цієї комунікації є те, що більшість бджолярів працює в тіні, не реєструючи свої пасіки.

«Неякісна, науково необґрунтована обробка деякими аграріями своїх угідь відбувається зазвичай у випадках, коли найближчий територіально бджоляр працює неофіційно. Адже на матеріальну компенсацію може розраховувати тільки той, хто зареєстрував свою пасіку. А таких у нас близько 2%», — розповідає завідуюча сектором вивчення хвороб бджіл ННЦ «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини», кандидат ветеринарних наук Олена Сіренко.

https://agroreview.com/content/eksperty-vvazhayut-problemu-iz-masovym-morom-bdzhil-v-ukrayini-perebilshenoyu

Найчастіше бджоли гинуть від вірусів, які переносять кліщі. Таку точку зору в інтерв'ю ІА «АПК-Інформ» висловив Михайло Філатов, к. б.н, доцент кафедри зоології та ентомології їм. Б. Литвинова факультету захисту рослин Харківського національного аграрного університету ім. В. Докучаєва.

«В цьому випадку головне навіть не кліщ як такий (хоча він теж завдає шкоди!). Кліщі є переносниками захворювань — вірусу деформації крила, паралічів, тощо. Там, де є варроа, обов'язково будуть віруси. Тому бджоли гинуть, і найчастіше це трапляється після зимівлі», — розповідає експерт.

Виходить так, що бджоляр виставляє пасіку, і починається мор. В цей час в полях ходять обприскувачі, й бджоляр вважає, що причина загибелі бджіл криється саме в обробці полів. «Інші варіанти навіть не розглядаються», — зазначає Філатов. Він додає, що вимирання бджіл — це величезні матеріальні втрати для пасічника. Їх намагаються їм якось компенсувати. Найбільш легкий спосіб — списати все на сільгоспвиробника.

Філатов погоджується, що отруєння бджіл пестицидами теж має місце. Але таке трапляється тільки в трьох випадках. Перший — якщо поряд з пасікою знаходяться посіви квітучого ріпаку і його обробляли інсектицидами. Можливо, сумнівної якості.

Друге, через що можуть постраждати бджоли, — обробки садів, які цвітуть якраз на початку травня. «Але це вже порушення з боку садівника: квітучий сад, на відміну від ріпаку, заборонено обробляти будь-якими інсектицидами», — говорить експерт

Третя причина — обробки контрафактними препаратами на присадибних ділянках. Водночас, зробити аналіз на залишкову кількість пестицидів і довести, що бджоли загинули саме від цього, зараз не складе проблеми, каже Філатов. Інша справа — провести аналіз на наявність вірусу. Це досить складно, тому що в Україні мало таких лабораторій.

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/economics/agro/ekspert-nazvav-naybilsh-poshirenu-problemu-zagibeli-bdzhil-novini-11031794.html

  • Здивований 1

3 Комментария


Рекомендуемые комментарии

Лише 5% бджолосімей в Україні загинуло від отруєння пестицидами

11.06.2020 15:25 | ПроАгро Груп

download-1.%5B1%5D.jpg

Цього року проблема отруєння та загибелі бджіл, як ніколи, на слуху. Особливо часто в цьому звинувачують аграріїв, яким закидають неконтрольоване застосування засобів захисту рослин.

Водночас, директор Інституту тваринництва НААН Євген Руденко, з посиланням на дані, які були озвучені на нараді керівників бджільницьких асоціацій та Державної служби із захисту прав споживачів, каже, що кількість випадків загибелі бджіл від пестицидів сягає 4-5% від загального числа бджолосімей, зареєстрованих в Україні. А у багатьох регіонах - і того менше.

При цьому, зазначає фахівець, від неправильного формування бджолосімей в зиму, неякісного корму, порушення правил годівлі бджіл восени, неправильних дій щодо лікування варроозу бджіл взимку і навесні показники загибелі доходять до 10-15%. Інколи - до 30%.

"Ніхто не проводить дослідження на встановлення справжніх причин загибелі бджіл узимку, але за сукупністю явних ознак тих чи інших порушень утримання бджіл або заразних хвороб, причини загибелі бджіл не пов'язують із токсикозом від отруєння пестицидами", - каже Євген Руденко.

Він погоджується, що проблема токсикозів дійсно існує, іноді вона носить масштабний характер, але явно не є основною.

На його погляд, в основі цієї проблеми лежить відсутність розуміння і діалогу між двома сільгоспвиробниками.

В системі "бджоляр - фермер" бджоляр повинен чітко дотримуватися послідовності та правильності виконання технологій утримання бджіл, виробництва продукції, переробки та зберігання. Фермер або інший сільгоспвиробник продукції рослинництва повинен дотримуватися правил Належної сільськогосподарської практики (Good Agricultural Practice), які гарантують охорону навколишнього середовища і бджіл зокрема.

"Там, де обидві сторони досягли взаємного розуміння проблеми, отруєння бджіл немає або воно зведене до мінімуму", - каже експерт.

Загалом до топ-10 основних факторів загибелі бджіл він відносить поширення паразитів, хвороб і природних ворогів бджіл, застосування пестицидів у сільському господарстві, зменшення природної кормової бази бджіл і несприятливий вплив змін клімату.

"Однією з основних проблем у бджільництві залишається варрооз. Це пов'язано як із безпосереднім негативним впливом кліща на життєдіяльність бджіл, який призводить до загибелі, так і з непрямим ефектом, коли кліщ знижує імунітет і загальну резистентність бджіл, що призводить до виникнення і розвитку заразних хвороб (вірусні, гнильці, мікози, ноземоз тощо)", - розповідає директор Інституту тваринництва. У свою чергу, додає він, ці хвороби викликають загибель бджіл.

Отже для успішного розвитку бджолярства в Україні пасічникам потрібно підвищувати рівень своїх знань. І що важливо - відрізняти науково обґрунтовані рекомендації від "порад бувалих бджолярів", які ні до чого хорошого не призводять. А також організовуватися у дієві бджолярські союзи. Бджолярам і виробникам продукції рослинництва потрібно зробити крок назустріч один одному. Саме діалог і взаєморозуміння зроблять бізнес обох сторін успішним

http://www.proagro.com.ua/news/proagro/33393.html

Ссылка на комментарий

Не зміг пройти повз цю явно проплачену маячню, яка суперечить численним дослідженням і просто здоровому глузду. В Європарламенті не дурні сидять, їх теж не відразу переконали заборонити неонікотіноїди (і то не всі) - виробники хімії і фермери лобіювали свої інтереси. Але доведений факт: неонікотіноїди винятково токсичні та шкідливі не тільки для бджіл, а для екосистем в цілому. Вони активно розчиняються в грунті, проникають в рослини, грунтові води, водойми. Гине риба, земноводні. Залишки знайдені в бджолопродуктах. Токсичний пил з обробленого насіння осідає на квітучих рослинах. Вимирають комахи - їжа для птахів, вимирають птахи, екосистеми деградують. Це все давно вивчені, задокументовані і доведені факти. І якщо бджолосім'ї перезимували добре, розвивались чудово, а одного дня починається  масовий мор, то вароа з вірусами тут зовсім ні до чого. Науковці Філатов і Руденко про це чудово знають. Проте починають втирати про Індію, де до корів ставляться краще, ніж до людей (1 млрд), і Китай, де рулить одна партія, а всі люди (1,5 млрд) гвинтики. Тему вароа для дискредитації бджолярів і відбілювання себе і своїх багатомільярдних прибутків активно використовують виробники агрохімії.

Недавно на каналі Дойче Велле з'явився документальний фільм Bayer & Bees (Байєр і бджоли). Байєр - відомий виробник агрохімії, який поглинув ще одного монстра - Монсанто. Ці люди не зупиняються ні перед чим: підтасовка фактів, підкуп вчених і політиків, шантаж і судові позови проти активістів та незалежних дослідників, фальсифікації досліджень, приховування інформації від громадськості та ЗМІ - це основна їхня тактика. Вони мають величезні фінансові ресурси. Це зло глобального масштабу. https://www.youtube.com/watch?v=UaNSByf4sLA

 

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...