Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 069

Законопроект №10052


ромео

927 просмотров

Аграріїв хочуть зобов'язати відправляти СМС бджолярам про хімобробку полів

 П'ятниця, 22 лютого 2019 13:31

14 лютого в Раді зареєстровано законопроект №10052 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту бджільництва.

Депутати Верховної Ради пропонують парламенту зобов'язати фіз- і юросіб, що застосовують засоби захисту рослин чи агрохімікати, завчасно, але не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки, надсилати SMS-повідомлення на телефони бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані не менше 10 км від місця обробки, про заплановане застосування ЗЗР чи агрохімікатів.

"У повідомленні мають бути вказані дата, час і місце обробки, назву рослин, що опилюватимуть, назву і діючу речовину препарату, тривалість його дії і клас небезпеки для бджіл", - йдеться у пояснювальній записці.

Відзначається, що обробка рослин, що опилюватимуться, здійснюється в період відсутності льоту бджіл - з 21:00 до 5:00.

Також пропонується впровадити державну підтримку бджільництва у вигляді відшкодування 50% витрат, пов'язаних з цією галуззю.

 

Згідно з документом, держпідтримка щодо захисту і розвитку бджільництва забезпечується у вигляді дотацій, що надаються щомісяця фізичним особам - підприємцям або власникам пасік, зареєстрованим в порядку, встановленому законодавством.

Дотації надаються у вигляді відшкодування власнику пасіки витрат, пов'язаних із закупівлею бджолиних сімей і маток, закупівлею і використанням зареєстрованих ветеринарних препаратів для профілактики і лікування захворювань бджіл, придбанням обладнання, ліній з відкачки меду або фасування продуктів бджільництва, забезпеченням якості продукції бджільництва, зокрема її дослідження і сертифікація.
При цьому розмір дотацій становить 50% від загальної суми зазначених витрат, які документально підтверджені.

 

Також цим законопроектом передбачається введення адміністративної і кримінальної відповідальності за нанесення шкоди бджільництву.

Так, виконання робіт, пов'язаних з транспортуванням, зберіганням і застосуванням ЗЗР, їх торгівлею особами, які не пройшли спеціальну підготовку і не мають відповідного посвідчення, спричинятиме накладення штрафу від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб - від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів.

Незаконна рубка медоносних дерев або чагарників карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

 

За приховування або надання неправдивої інформації особам, які займаються бджільництвом, і органу місцевого самоврядування про виникнення загрози бджолам при застосуванні ЗЗР, що призвело до загибелі бджолиних сімей і завдало істотної шкоди, передбачається штраф від 3 до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на термін до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 2 років або без такого.

Істотною шкодою вважається матеріальний збиток, заподіяний пасічнику (власнику пасіки), що в 5 і більше разів перебільшує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Згідно з пояснювальною запискою, тільки у 2018 році в Україні загинуло близько 45 тис. бджолосімей і кількість їх втрат зростає з року в рік в геометричній прогресії, при цьому не всі бджолярі звертаються до представників влади за захистом.

За матеріалами rada.gov.ua

http://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/13060-ahrariiv-khochut-zoboviazaty-vidpravliaty-sms-bdzholiaram-pro-khimobrobku-poliv.html

  • Подобається 13

5 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Шось дуже багато намішали - і потрави і компенсації і вирубку дерев. Треба ретельно почитати законопроект щоб розібратися що там начаклували наші законотворці. Але вектори обрано правильні, може з цьго роя не вийде ні х..  щось і вийде. 

Ссылка на комментарий

Сильно много всего и сильно жёстко и дорого! Не примут его... Потому что будут злоупотребления! Это же додумались, штраф в 5000 минимумов...

По частям надо вводить, по чуть-чуть!

Ссылка на комментарий

В проекті закону вказано на заборону обробки ентомофільних культура а не ентомофільні можна травити вдень при сильному вітрі. Хмару аерозолю знесе в невідомому напрямі і бджоли масово загинуть після прольоту через отруєне повітря. А що буде як при обробці озимини проти клопа - черепашки  хмара розчину піретроїду типу лямбда-цигалотрин накриє село?

В Україні великою проблемою є поширення західного кукурудзяного жука. Це небезпечний шкідник кукурудзи. Для боротьби із ним разом із зерном аграрії вносять дуже токсичні пестициди в гранульованій формі. Після травневих дощів вся вода на такому полі буде токсичною для бджіл. Коли кукурудза зацвітає проводиться друга обробка яка відбувається приблизно через тиждень після зацвітання соняшнику. Рамки у вуликах повні рідкого меду і кочівля неможлива. Якщо такі вулики закрити на 3 доби тоді це означає таку саму загибель бджіл від перегрівання.

Великою проблемою є створення чистих зон куди можна буде вивезти бджіл щоб уникнути попадання під обробки.

А  використання солодких прилипачів чого варте? Аграрії змішують фунгіциди та пестициди із солодким прилипачем і внаслідок або загибель льотних бджіл або забруднений антибіотиками мед.

В законі написана декларація про підтримку пасічників.

Але найбільшою підтримкою є заборона ввезення пестицидів які шкідливі для бджіл .

У пасічників України є одне дуже слабке місце - залежність виробництва меду і прибутків від посівів соняшнику. Якщо аграрії перейдуть на самозапильний соняшник тоді один вулик бджіл дасть на виході не більше 10 - 15 літрів меду і тим самим займатися бджільництвом буде не вигідно. Тим самим кількість пасічників  значно скоротиться і автоматично буде усунуто проблему оповіщень.

Отже: Реальною підтримкою пасічників є заборона ввезення токсичних для бджіл пестицидів, контроль за використанням гербіцидів і фунгіцидів, заборона авіаобробок всіх рослин, заборона обробок всіх рослин в сильний вітер та заборона на висівання самозапильних сортів соняшнику.

Ссылка на комментарий
В 09.03.2019 в 09:28, Крук сказав:

заборона авіаобробок всіх рослин, заборона обробок всіх рослин в сильний вітер та заборона на висівання самозапильних сортів соняшнику.

Авіаобробки для виликих  сільгоспідприємств найвигідніші. А власниками такого бізнесу, зазвичай є хтось з можновладців( місцеві чи залітні багатії, які є депутатами всіх рівнів,  чиновниками високого рангу, тощо) Принаймні наші такі.  Дістати їх на законному рівні практично неможливо.  Є в нас тут генерал від спецслужб, який вже скупив пів району. Наскільки я знаю, були спроби, які скінчились нічим. А вплинути намагались далеко   не селяни.  Подібні люди асоціюють себе із законом. Такі собі новітні феодали, які самі "закон", на деякому рівні.  Все це можливо запрацює, коли при владі, і у високій ланці, буде пасічник, або "співчуваючий".  Тоді і посадки будуть охороняти на державному рівні, і насаджувати. І по хімії будуть спроби контролю ввозу і використання.  Все це справа не одного дня. І просто так "правильним" ніхто не стане.  Труять фермери також не для того, щоб отримати задоволення.  Та й хімія, річ дуже недешева. Але іншого виходу немає.  Не потруїш, залишишся без врожаю.  А розбиратись, що воно там ще отруїть, вони не будуть і не хочуть, поки їх до цього не примусять. А примусити можливо тільки контролем обробок. Хто це буде робити? І як? В нас велика державна агрофірма. Привозять "хімію"  фурами в бочках, каністрах. Не завжди те, що має дозвіл для використання. Етикетки обірвали і вперед. На полях гине все. Комахи, пташки, зайці...  Та  й механізатори задіяні на хімобробках, аж ніяк не довгожителі. Так от, хто це буде контролювати?   Звичайно можна створити ще одну спецслужбу, яка буде цим займатись. Через рік виросте нова команда мільйонерів - хабарників.  

Так що на даний час найдієвіше, напряму домовлятись з місцевими сільгоспвиробниками.  Не всі підуть на такий контакт, добавляючи собі ще один "головняк". Але поступово можливо діло і піде на покращення. Приклади таких домовленостей вже є, і вони працюють. Як конкретно домовлялись, історія часто замовчує, але головне результат - живі бджоли.

Ссылка на комментарий

Привіт, дозвольте поцікавитись про ваше ставлення до акції на підтримку заборони пестицидів від яких масово гинуть бджоли та інші тварини в Украйні, що дуже шкодить людству і усій планеті.

Докладніше тут

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...