Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотра
    178 073

Трансгенні бджоли


ромео

487 просмотров

СУПЕР-БДЖОЛИ ЗІ СТІЙКІСТЮ ДО ПЕСТИЦИДІВ - НОВИЙ ПРОЕКТ ВЧЕНИХ З РЕДАГУВАННЯ ГЕНОМА

19.11.2018, 18:49,

Чи правильний мед будуть робити трансгенні бджоли? 

Запилення комахами - практично єдиний необхідний для виробництва багатьох сільськогосподарських культур етап, на якому ще не навчилися заробляти біотехнологічні корпорації.

Але вже зовсім скоро ситуація може змінитися. Японські вчені пророкують випуск на ринок запатентованих трансгенних бджіл вже через три роки, розповідає в своєму матеріалі на порталі tsargrad.tv Вікторія Копєйкіна.

 

Трошки про саму проблему

У 2008 році в Європі сталася масова загибель бджіл. Особливої ??гостроти бджолина криза набула в Німеччині: вимирання бджіл там назвали національною катастрофою. Як з'ясувалося пізніше, причиною стало використання інсектициду клотіанідіна (класу неонікотиноїдів) від компанії Bayer, який в 10 тисяч разів сильніший, ніж сумнозвісний ДДТ, і використовувався в Німеччині для боротьби з кукурудзяним жуком діабротика. Було доведено, що в результаті контакту з цим хімікатом бджоли втрачають орієнтацію в просторі, він також може впливати на репродуктивні органи самок і приводити до безпліддя самців.

У 2013 році Євросоюз ввів мораторій на цей хімікат і два інших неонікотиноїди. Компанія покрила бджолярам з долини річки Рейн, що протікає по декількох країнах Західної Європи, збитки в розмірі понад два мільйони євро, але свою провину не визнала. Про це повідомляє британське видання The Guardian.

У США проблема загибелі бджіл теж хвилює фермерів і вчених більше 10 років. І нарешті цієї осені американські дослідники зробили сенсаційну заяву. У рецензованому науковому журналі «Праці Національної Академії наук США» була опублікована стаття «гліфосат порушує мікрофлору шлунково-кишкового тракту медоносних бджіл».

Академіки відзначають, що мікрофлора бджіл зазнала впливу гербіциду гліфосат під час і після заселення корисних бактерій в шлунково-кишковому тракті. Це призвело до смертності комах через нездатність чинити опір небезпечним мікробам.

Гліфосат - це діюча речовина самого продаваного в світі гербіциду марки «Раундап» від тієї ж компанії Bayer та інших відомих сільськогосподарських хімікатів, що дозволяють знищувати бур'яни. Практично необмежені його дози можна розпорошувати над трансгенними рослинами, створеними стійкими до цього хімікату. В цьому році американський садівник виграв в суді справу проти компанії Bayer. Він довів, що цей гербіцид привів до виникнення у нього раку крові, а свої збитки він оцінив в 39 млн доларів.

У науковій статті, зокрема, говориться: «Гербицид гліфосат надає цільовий вплив тільки на білок рослин і мікроорганізмів. Але бджоли залежать від специфічної мікробіоти, яка сприяє їх росту і захищає від патогенів. Велика частина бактерій, що мешкають в їх шлунково-кишковому тракті, має білок, схильний до дії гліфосату ». Щоб це з'ясувати, вчені відібрали сотні робочих бджіл з одного вулика і дали їм мікродози гліфосату, аналогічні тим, з якими вони стикаються в житті, збираючи нектар з квітучих бур'янів. Через кілька днів кількість корисних бактерій в шлунково-кишковому тракті бджіл почали скорочувати. Те ж саме відбулося і при повторенні експерименту з іншим вуликом.

 

Трансгенні бджоли - захист екології або вигідний бізнес?

Занепокоєні проблемами здоров'я найважливіших для сільського господарства комах, вчені вже не перший рік вивчають геном бджіл. Екологи та бджолярі вважають, що одна з цілей цієї роботи - редагування їх генома для додання стійкості до хімікатів. Хоча, на їхню думку, правильніше було б скоротити індустріальне виробництво, передавши частину сільськогосподарської галузі в руки малим і середнім фермерам, які більш зацікавлені в збереженні природних ландшафтів і якості навколишнього середовища свого регіону, ніж транснаціональні сільськогосподарські гіганти.

Так, в Університеті Генріха Гейне в Дюссельдорфі (Німеччина) в 2014 році вперше в світі розшифрували геном бджоли і почали в наукових цілях створювати трансгенних бджіл методом редагування генома CRISPR Cas9. Директор лабораторії Мартін Бейе (Martin Beye) стверджує, що його діяльність і робота колег по лабораторії, вчених з різних країн, ніяк не пов'язана з компанією Bayer, незважаючи на те, що її головний офіс розташований всього в 20 км від університету. У своїх виступах в пресі Бейе каже, що генна модифікація бджіл не повинна використовуватися в комерційних цілях.

Екологи вважають, що робота Бейе і його колег - це інструкція по створенню трансгенної бджоли, в тому числі стійкої до хімікатів. Очевидно, що якщо геном бджоли розшифрований, бізнес рано чи пізно цим скористається. А думка японських колег Бейе підтверджує це припущення.

Такео Кубо з Університету Токіо, другий в світі вчений, який створив трансгенну бджолу, вважає, що модифікація цієї комахи для стійкості до хімікатів - необхідність, і вже через три роки наука зможе це здійснити. Такі комахи, переконаний Кубо, стануть порятунком для бджолярів і фермерів. Це припущення вчений висловив в особистому інтерв'ю британському оглядачеві Бернарду Уорнер.

 

Бджолярі побоюються, що генна модифікація медоносних бджіл, по суті, буде інструментом для захоплення біотехнологічним бізнесом останнього бастіону традиційного сільського господарства - запилення комахами, яке відбувається завдяки роботі бджолярів і ніким не управляється. Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) оцінює щорічний внесок бджолярів в сільгоспвиробництво в 577 млрд доларів.

Деталі: https://agrarii-razom.com.ua/news-agro/super-bdjoli-zi-stiykistyu-do-pesticidiv-noviy-proekt-vchenih-z-redaguvannya-genoma
© ІАС Аграрії разом

  • Подобається 1

1 Комментарий


Рекомендуемые комментарии

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...