Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 070

Экспортного рекорда не будет


ромео

1 781 просмотр

Эксперт ФАО: Экспортного рекорда по меду в Украине не будет

Украина 11 октября 2018. 16:02  
 

Крутое пике на рынке украинского меда продолжается: экспорт меда за 9 месяцев снизился на 40%.

Об этом сообщила национальный консультант Продовольственной и сельскохозяйственной организации ООН (ФАО) Анна Бурка на своей странице в Facebook.

«Начало «активного медового сезона», которое традиционно приходится на август–сентябрь, демонстрирует существенное снижение экспортных поставок украинского меда на внешние рынки. Так, по итогам сентября объём экспорта меда из Украины снизился на 39% в сравнении с аналогичным месяцем прошлого года и на 20% меньше, чем в сентябре 2016 г, составив 5,7 тыс. т», — отметила эксперт.

Схожая ситуация отмечалась и в предыдущем месяце, уточнила Бурка.

«По итогам 9 месяцев 2018 года экспорт сократился на 40% в сравнении с соответствующим периодом минувшего года и на 9% уступает аналогичному показателю 2016г, составив 27,8 тыс. тонн или $57,4 млн», — добавила она.

Основными покупателями украинской продукции за 9 месяцев стали Германия– $16,8 млн (29%), Польша — $9,9 млн (29%), США — $6,9 млн (12%). В предыдущие два года экспорт был существенно выше текущих показателей

«Очевидно, что теряем мы не только в натуральном и денежном выражении, но и свои позиции на ключевых рынках сбыта украинской продукции, и соответственно «похвастаться» очередным экспортным рекордом в 2018 году Украине не удастся», — считает Бурка.

Дополнительная квота на беспошлинную поставку меда в страны ЕС, которая была открыта с 1 октября в объёме 2,5 тыс. т была выбрана в первую декаду месяца.

http://agroportal.ua/news/ukraina/ekspert-fao-eksportnogo-rekorda-po-medu-v-ukraine-ne-budet/

  • Подобається 1
  • Ха-Ха 2
  • Здивований 1

19 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

"... мы теряем, мы теряем..." - а що ви хотіли? Давати найнижчу ціну в світі? Травити бджіл безкарно? В найбільшій країні Європи. Така ситуація далека від здорового глузду, а звичайне жлобство зашкалює.

  • Подобається 12
  • Дякую 2
  • Ха-Ха 1
Ссылка на комментарий

Україна- медом  славиться завжди.Українці - розумні та щедрі люди.На мою думку пасічник пригостить медом з радістю зовсім чужу людину, але не потерпить насмішки, що за кілограм тюльки треба віддати 2 кг якісного меду.МЕД в Україні був і буде завжди, але не впевнений , що дістанеться особливо хитрожопим.

Ссылка на комментарий

А чому вам, @Bombus, смішно? Натякаєте, що я сам жлоб? Ай, молодець!  :baby:

Вам не цікаво, як падіння українського експорту вплине на польський, враховуючи, що вони закупили 29% меду, а в предыдущие два года экспорт был существенно выше текущих показателей. Мабуть для деяких інших країн Європи, типа всяких Чехій, також не буде чого експортувати під власними брендами. Короче, попали всі. Мене чомусь це радує. :rolleyes:

Ссылка на комментарий

Медозбору цього року просто не сприяла погода.Да э фермери що стали набагато більше кропити,а чому,це просто щоб більше заробити та не використовувати людську працю краще скропити гербіцидами.Та й огородина цього року більш швидше чомусь попросту почала всихати.Я не здивуюся коли на слідующий рік у нас все ще більше почне всихати.Наскільки з кожним роком в Україні споживаються хімічні продукти все більше і більше,а ВОНО МУСИТЬ КУДИСЬ ДІВАТИСЯ, а куди,ми з часом самі зрозуміємо.Так що до порозуміння з ...КРОПАЧАМИ  ГАДОСТІ....будемо готові на слідующій рік.У мене цього року на прилітних валялися 2-3 жмені бджіл серед літа,кропачі кропили серед білого Божого дня гречку,так що ..ЖДІМО УСІ ЯКІСНОГО ТА ВЕЛИКОГО МЕДОЗБОРУ НА СЛІДУЮЧІ РОКИ.Пора мабуть робити паспорт пасіки,та вступати в суперечки,а то закроплять з головою.Якось один дрібний фермер розказав як його вчили кропити крупні фермери гречку до молотіння 5 днів  раундапом,а потім все всихає намомент молотіння.А куди ж дінеться раундап,розумово що у насіння гречки.Ще у зернових є шкарлупа....Ми занадто розігналися з хімією,а це тільки початок АЖ 40 % ВПАВ МЕД.:ax::ax::IMHO1:

Ссылка на комментарий

Ще на форумі ми всі..ДУЖЕ СИЛЬНО ГОЛОСУВАЛИ...про накладення вета на гербіциди по ввозу на УКРАЇНУ.Дуже гарно проголосували,із 400000 пасічників в Україні і не набрали і 25000.Це все нагадує фільм АРМАГЕДОН,ну ждімо.Як написано ..ДА ИЩУЩИЙ НАЙДЕТ.:ah:

Ссылка на комментарий
Тільки що, Bombus сказав:

Меня смешит, чо мы живём в разных странах с вами. )))

Да, неужели? Вы наконец-то среди родных берёзок, в этом... мм... Шадринске? Как там погодка? :wave:

 

Ссылка на комментарий

ЛОЖКА ДЬОГТЮ: УКРАЇНА РИЗИКУЄ ВИБУТИ З ЛІДЕРІВ ЩОДО ЕКСПОРТУ МЕДУ

Цінова війна між виробниками і експортерами програла зовнішні продажі на 40%

16.10.2018
Ложка дьогтю: Україна ризикує вибути з лідерів щодо експорту меду

Експорт українського меду за дев’ять місяців нинішнього року знизився до 27,77 тис. т, тобто на 40% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 го, свідчать дані ДФС України.

Цю тенденцію підтверджує і національний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Ганна Бурка. За її словами, у вересні 2018 року експорт меду з України знизився на 39% в порівнянні з вереснем 2017 року, склавши 5,7 тис. тонн. «Очевидно, що ми втрачаємо не тільки в натуральному і грошовому вираженні, але й свої позиції на ключових ринках збуту українського меду», — підкреслила Ганна Бурка.

Серед основних причин такої ситуації експерти називають скорочення виробництва, неузгодженість цінової політики пасічників і експортерів, внутрішню конкуренцію між українськими експортерами на зовнішніх ринках, а також прагнення бджолярів «притримати» ресурс для подальшої реалізації за вищою ціною.

Роман Палій, аналітик компанії Pro-Consulting, пріоритетним фактором вважає зменшення обсягів виробництва. «Виробництво меду в країні носить переважно «аматорський» характер: з 80-100 тис. тонн загального обсягу на частку сільськогосподарських підприємств припадає до 10%, решта належить домашнім господарствам. Це обумовлює хворобливу реакцію виробників на зміни ринкової кон’юнктури, оскільки вони сильно залежать від цін і обсягів замовлень», — говорить він.

Небажання реалізовувати свою продукцію за закупівельною ціною нижче торішньої бачить головною причиною просідання експорту Вадим Паньківській, комерційний директор ТОВ «Бартнік», голова правління Української асоціації експортерів та переробників меду. «Ціни, встановлені сьогодні ринком, пасічники не вважають адекватними. За їхніми прогнозами, ціна на український мед до весни 2019 року має зрости щонайменше вдвічі», — говорить він. І нагадує: в лютому-березні 2018 го експортери меду протягом двох тижнів штучно підвищили цінову планку закупівлі майже до 2 доларів за кг. «Бджолярам це сподобалося, і вони сподіваються, що така ситуація знову повториться. На сьогодні закупівельна ціна меду в середньому становить 1,3-1,5 дол. за кг», — уточнює Паньківський.

Петро Вергелес, заступник голови Асоціації пасічників України, керівник Товариства пасічників у Білій Церкві, вважає позицію бджолярів виправданою. «Продавати кілограм меду за ціною двох пляшок мінеральної води — це злочин по відношенню до своєї праці. Не може в Україні мед коштувати 1 долар, коли в сусідній Білорусі його ціна близько трьох доларів, а в Молдові — 3,5 євро», — вважає він.

Зниження експорту пояснюється розбіжностями між учасниками ринку, а також своєрідними методами боротьби українських пасічників з низькими закупівельними цінами на мед, підтверджує Володимир Стретович, президент Союзу пасічників України. За його словами, експортери укладали договори з термінами поставок на вересень і жовтень, не погодивши ціну з бджолярами і не забезпечивши стабільний канал постачання ресурсу. Але оскільки закупівельні ціни в цей період були гранично низькими, пасічники вирішили притримати продукт в надії на «кращі часи». «В результаті ми відстали від графіка минулого року, коли ціна була вищою. Але тоді пасічник ще не спіймав кон’юнктурний момент, що ресурс можна продати і в січні. І якщо його зберігати, то реалізація можлива і в два рази дорожче», — пояснює Стретович. І прогнозує, що бджолярі можуть збільшити обсяги продажів до кінця року, коли закупівельна ціна на мед виросте на 5-6 грн. «Мені шкода експортерів: вони зазнають збитків і отримують штрафні санкції», — резюмує він.

Безграмотну цінову політику експортерів при закупівлях назвав причиною сформованого тренду Геннадій Красилець, директор виробничо-пасічної компанії «Медове коло». На його думку, маржа, що отримується в результаті продажу меду за кордон, повинна пропорційно ділитися між виробниками і тими, хто експортує ресурс.

Неузгодженість у діях гравців спостерігається не тільки на внутрішньому ринку меду, але і при виході за його межі, вважає Володимир Дмитрук, віце-президент Союзу пасічників України. За його словами, за останній рік ряди експортерів поповнилися безліччю нових компаній, довівши їх загальну кількість до 75. «Але при цьому деякі з них вийшли на ринок, не знаючи його особливостей. Вони фактично створили додаткову конкуренцію як по ресурсу, так і за ціною — біжать наввипередки, бажаючи продати побільше», — каже Дмитрук.

Обернулася ця політика тим, що Україна з кожним днем втрачає ринки збуту свого меду. «Ми зараз на два-три роки відкатуємося назад, замість того, щоб рухатися вперед. На наступний рік доведеться знову відвойовувати ринок. Самі собі наробили шкоди», — підкреслює Дмитрук. Згоден з цим і Вадим Паньківський: «Імпортери меду вже шукають заміну Україні. І галузі буде дуже важко повернути свої втрачені позиції», — припускає він.

Крім цінових розбіжностей пасічників і експортерів, причиною скорочення експорту Геннадій Красилець також називає одноманітність асортименту. «Є так зване звикання ринку, якому потрібні ноу-хау. Треба перебудовуватися на нові ринки, брати в роботу іншу асортиментну групу. Тільки асортимент дасть приріст продажів і валютного виторгу. Яка ціна акацієвого меду? Від 4 до 8 дол./кг, а соняшник фактично в два, а то і в три рази дешевше. Ось і треба рухатися в цьому напрямку», — вважає Красилець.

Нагадаємо, Асоціація пасічників України ініціювала акцію протесту «Захистимо Україну та наших бджіл від отруєння». Стартувала вона з мітингу під Кабміном і парламентом. Причиною радикалізації настроїв серед пасічників стали масові отруєння бджіл після обробки полів засобами захисту рослин — тільки з травня нинішнього року, за даними учасників мітингу, загинуло понад 45 тисяч бджолосімей.

Довідка

Сумарний обсяг експорту меду України в 2014-2018 рр.

Сумарний експорт меду за рік

Вартість тис. дол.

Об’єм, т

2014

93410

36336

2015

84325

36013

2016

97257

56968

2017

133752

67786

2018*

57371

27773

* – за 9 місяців 2018 р.

За даними ДФС  України

https://agroinsider.com.ua/2018/10/16/lozhka-dogtyu-ukraїna-rizikuye-vibuti-z-lideriv-z-eksportu-medu/

Ссылка на комментарий
14 години тому, ромео сказав:

Мені шкода експортерів: вони зазнають збитків і отримують штрафні санкції

А я думав, що Стретовичу в першу чергу має бути шкода бджолярів. :dntknw:

Ссылка на комментарий
16 минут назад, Sanich сказал:

А я думав, що Стретовичу в першу чергу має бути шкода бджолярів. :dntknw:

Бабы еще нарожают, чего их (бджолярів) жалеть? 

Ссылка на комментарий

Не платіть по 2-5 грн на кг заготівельнику, знизьте видаткову складову посадивши своїх менеджерів і директорів напрямків на бюджетні авто, попрацюйте над витратною складовою, щоб Ваша економіка була при ціні вище 1 бакс, і все буде ок. Запропонуйте пасічникам договори на наступний рік під певний об"єм, умови, ціну що задовольнить обох (не 27 з під медогонки) а ту золоту середину що задовольнить обидві сторони. І тоді Всі будуть задоволені. І якби я зустрів заготівельника, який "в білу" показав свої контракти, видатки то і в ціні б зійшлись. А що Паньківський хоче досягти, коли мене і моїх колег хоче в стойло поставити ціною 27 з під медогонки? Що ми з розумінням підійдемо і будемо прагнути співпраці? Експортери самі породили відношення до них з боку пасічника. 

Ссылка на комментарий

Попитайте біографію Вадима Паньківського.Бізнес починав працюючи начальником тюрми в Ізяславі.Мабуть з тих часів відношення до пасічників як до засуджених...

Ссылка на комментарий
5 минут назад, Віктор60 сказал:

Читайте історію становлення фірми Бартнік, інформація публічна, є в інтернеті.

Прошу надати першоджерело, де це буде вказано.

Вадим Паньковський ніколи не працював в жодних подібних організацій і він не був засновником "Бартніка".

Ссылка на комментарий
1 година тому, Wladimir_K сказав:

Прошу надати першоджерело, де це буде вказано.

Вадим Паньковський ніколи не працював в жодних подібних організацій і він не був засновником "Бартніка".

Засновник фірми Бартнік Неоніла Паньковська, дружина Вадима Паньковського.Пасічний бізнес розпочинали з вуликів виготовлені в Ізяславській колонії, де чоловік працював начальником.Наберіть в інтернеті "Бартнік,історія фірми".

Ссылка на комментарий
14 минут назад, Віктор60 сказал:

Засновник фірми Бартнік Неоніла Паньковська, дружина Вадима Паньковського.Пасічний бізнес розпочинали з вуликів виготовлені в Ізяславській колонії, де чоловік працював начальником.Наберіть в інтернеті "Бартнік,історія фірми".

Вадим Паньковський є комерційним директором ТОВ "Бартнік", головою ГО Асоціація експортерів та переробників меду України і є сином Неоніли Паньковської.

Засновник ТОВ"Бартнік" і перший експортер є Валентин Станіславович Паньковський.

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...