Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 069

Бджолина труна під Кабміном


ромео

966 просмотров

Пасічники принесли під Кабмін бджолину труну через масову загибель комах

Масова загибель бджіл в Україні відбувається через використання фермерами неякісних хімікатів

 
Бджолярі вимагають відповідальності для фермерів за неякісні хімікати

У п’ятницю, 5 жовтня, біля будівлі Кабінету Міністрів пройшов мітинг пасічників, котрі вимагають розслідувати масову загибель бджіл. Мітингарі в знак протесту принесли під будівлю уряду труну з мертвими бджолами.

Основна причина загибелі комах – використання фермерами неякісних пестицидів. Головним чином через це померло понад 45 тисяч бджолиних сімей.

Як повідомляє ТСН, Пасічники вимагають на законодавчому рівні покласти відповідальність на фермерів за використання неякісних хімікатів. Якщо закон не ухвалять, вони знову погрожують вийти на вулицю вже навесні.

Бджолину труну пасічники пронесли вулицею Грушевського – від будинку уряду до приміщення Верховної Ради.

Як повідомляв ZAXID.NET, в червні 2018 року масове отруєння бджіл, зокрема, сталося на Волині. Там внаслідок використання агрогосподарством екс-депутата Волинської облради неякісних хімікатів загинули 400 вуликів бджіл. Також масовий мор комах стався і в інших регіонах, зокрема, на Дніпропетровщині. У липні експерти підтвердили, що причиною загибелі бджіл стали хімікати з полів.

https://zaxid.net/pasichniki_prinesli_pid_kabmin_bdzholinu_trunu_cherez_masovu_zagibel_komah_n1467096


https://zaxid.net/news/

8 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

В Україні буде посилена відповідальність за отруєння бджіл

05.10.2018, 17:00
 
26
 
0 0
 
В Україні буде посилена відповідальність за отруєння бджіл
 
В Україні буде посилена відповідальність за отруєння бджіл

Сьогодні, 05 жовтня 2018 року, Держпродспоживслужба та Громадська організація «Асоціація бджолярів України» разом з пасічниками обговорили найбільш нагальні проблеми галузі бджільництва та окреслили їх вирішення. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Нагадаємо, бджолярі вийшли на страйк під Кабмін через те, що їх не чує уряд та Мінагрополітики.

Зустріч була організована Секретаріатом Кабінету Міністрів України за ініціативою Асоціації бджолярів, яка виступає проти масової загибелі бджіл через неконтрольоване застосування пестицидів та агрохімікатів під час оброби сільськогосподарських угідь.

У зустрічі брали участь Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Борис Кобаль, Заступник директора департаменту Департамент фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Вадим Чайковський, представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Секретаріату Кабінету Міністрів України, ГО «Асоціація бджолярів України» та пасічники.

Володимир Лапа поінформував бджолярів про роботу Служби щодо врегулювання ситуації, яка склалася цьогоріч з масовою гибеллю бджіл через отруєння їх препаратами, які використовуються для захисту сільськогосподарських рослин.

За його словами, ця проблема виникла не в один момент – вона формувалася роками і спричинена надмірною дерегуляцією, суттєвим послабленням контролю цієї сфери та несвідомістю деяких суб’єктів господарювання.

Держпродспоживслужба усвідомлює необхідність врегулювання цього питання. З цією метою уже розроблений та оприлюднений для громадського обговорення законопроект про внесення змін до чинного законодавства щодо поводження з пестицидами та агрохімікатами. Законопроект пропонує збільшити відповідальність за порушення норм використання пестицидів та агрохімікатів аж до кримінальної відповідальності», - повідомив Голова Держпродспоживслужби.

Законопроект також деталізує норми щодо інформування всіх зацікавлених сторін про застосування засобів захисту рослин для обробки земельних ділянок та чітко окреслює часові рамки такого інформування.

Зміни стосуватимуться законів «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про бджільництво» та Кримінального кодексу України.

Під час зустрічі бджолярі заявили про необхідність врегулювання питання обприскування полів з літака, оскільки саме цей вид оброблення пестицидами та агрохімікатами може спричинити найбільш тяжкі наслідки як для бджіл, так і для людей.

Володимир Лапа запевнив учасників зустрічі, що це питання також буде врегульоване на законодавчому рівні. Наразі напрацьовується новий проект закону про карантин і захист рослин, який буде максимально наближений до норм Єросоюзу і передбачатиме ряд новацій. Зокрема, йдеться про суттєве обмеження використання авіатранспорту для оброблення сільськогосподарських угідь, тим паче, якщо існують альтернативні способи. Очікується, що цей законопроект буде оприлюднений до кінця місяця.

Я просив би бджолярів бути активними, вивчити запропоновані законодавчі ініціативи і внести свої пропозиції. Наше завдання зробити все для того, аби законопроект відповідав вашим інтересам», - заявив Голова Держпродспоживслужби.

З метою зняття з пасічників фінансового тягаря у зв’язку з проведення ряду досліджень через отруєння бджіл, Держпродспоживслужба запровадить проведення таких досліджень у рамках моніторингових програм. Для цього будуть передбачені відповідні кошти. «Таким чином, у випадку отруєння бджіл, всі необхідні дослідження будуть проводитися за рахунок Держпродспоживслужби, а не пасічника. Такі моніторингові дослідження будуть започатковані з наступного медоносного сезону», - додав Володимир Лапа.

За результатами зустрічі учасники домовилися підтримувати більш продуктивну комунікацію між Держпродспоживслужбою та представниками галузі бджільництва. Зокрема, було запропоновано найближчим часом провести відповідну зустріч за участі представників Служби та всіх профільних громадських організацій та пасічників.

https://agropolit.com/news/9959-v-ukrayini-bude-posilena-vidpovidalnist-za-otruyennya-bdjil

Ссылка на комментарий

Первое и главное (а может и единственное) что нужно - простой, четкий и действенный алгоритм действий пчеловода в случае потравы. Пчеловод должен знать что ему делать и в какой последовательности. И плюс к этому пчеловод должен быть уверен что в случае правильных действий тот кто спровоцировал потраву неминуемо будет наказан за свои действия а также в полном обьеме возместит ущерб.

Ссылка на комментарий

повинен бути алгоритм не в випадку протрави(поздно  пить боржоми).а повинен бути алгоритм як попередити потраву.В цьому році село .де знаходиться моя пасіка буквально в облозі полями з рапсом і я вже думаю.як зберегти бджіл весною 2019 року.Більш всого.що раннью весною треба виїхати в безпечне місце.бо фермери різні і договоритись не получиться.на сільраду надій мало.Нікому твої бджоли не потрібні.Ходити по судах не збираюсь.

Ссылка на комментарий
5 часов назад, wwlo сказал:

де знаходиться моя пасіка буквально в облозі полями з рапсом і я вже думаю.як зберегти бджіл весною 2019 року.Більш всого.що раннью весною треба виїхати в безпечне місце

та підождіть , хай він ще перезимує, не зря ж у нас говорять " зона ризикованого землеробства"

Ссылка на комментарий
В 07.10.2018 в 18:47, larson сказав:

та підождіть , хай він ще перезимує, не зря ж у нас говорять " зона ризикованого землеробства"

Та чи перезимує, чи ні, а потравлять стовідсотково.:( От би з агрономом переговорить та взнати ЧИМ будуть травити....:IMHO:

Ссылка на комментарий

Пасічники пропонують карати фермерів, що труять бджіл пестицидами, позбавленням волі від 2 до 10 років

/ Агроновини / Вівторок, 09 жовтня 2018 11:20

Профільна асоціація вже підготувала відповідний законопроект.

Асоціація пасічників України підготувала проект закону, що передбачає зміни до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за порушення законодавства в галузі бджільництва. Про повідомляє «Агроінсайдер».

За словами голови асоціації Юрія Овдієнка, зокрема, пропонується доповнити статтю 247 КК статтею 247-1 наступним пунктом: «порушення законодавства при захисті рослин в боротьбі з шкідниками і хворобами рослин, які спричинили загибель бджіл і інші тяжкі наслідки карається штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк». А також включити в неї відповідальність за повторне діяння — «і сама дія, вчинена повторно, або якщо ці дії спричинили отруєння і загибель людей, масову загибель бджіл, диких і домашніх тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі від 5 до 10 років».

«У такому формулюванні на другий рік агроном подумає, чи кропити поле з порушенням вимог або краще звільнитися з агрофірми», - вважає Юрій Овдієнко.

Раніше у парламенті вже зареєстрували законопроект, що має посилити відповідальність аграріїв за отруєння бджіл хімікатами з полів - №7379 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за порушення законодавства в галузі бджільництва)».

Як відомо, з травня в Україні почали масово гинути бджоли. За даними пасічників, через розприскування хімікатів на полях, померло 45 тисяч бджолосімей.

http://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/11719-pasichniki-proponuyut-karati-fermeriv-shcho-truyat-bdzhil-pestitsidami-pozbavlennyam-voli-vid-2-do-10-rokiv.html

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...