Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотра
    178 093

Чому гинуть бджоли


ромео

677 просмотров

Чому гинуть бджоли і що з цим робити?

6 червня, 2018 20:03 
 
Ef4128795d9070dcc
Цьогоріч масштаби отруєння бджіл безпрецедентні (на фото —бджоляр тримає рамку з бджолами на пасіці)Фото: Олексй Сувіров/УНІАН
 

Бджолярі з різних куточків України протягом кількох тижнів фіксують масову загибель бджолиних родин.

Спершу про загибель 200 родин комах повідомили власники пасік Галицького району Прикарпаття. Подія сталася 13 травня. Потім подібний інцидент трапився на Волині, де частково або повністю загинули близько 400 вуликів у Турійському та Горохівському районах. Відтак про мор бджіл повідомили в Дніпропетровській, Кіровоградській, Харківській областях, а також на Запоріжжі. Cкарги також фіксували на Хмельниччині, Полтавщині, Сумщині, Херсонщині, Миколаївщині і Рівненщині.

Хто винен?

Незалежно від регіону, пасічники звинувачують у вимиранні бджіл місцевих фермерів. За їхніми словами, бджоли масово отруїлися хімікатами, якими обробляють поля, зокрема ріпак, соняшник і льон.

За два дні бджоли вимерли більш як у 10 селах Горохівського району Волині — повідомляє ТСН. Утім, працівник агрофірми, яка скроплювала поля, провину заперечує: «Мені сказав агроном, що нашої вини там немає. Більше мені нема чого сказати».

В агрофірмі, яку звинувачують в загибелі бджіл на Дніпропетрощині та Кіровоградщині, вимкнені телефони. Свою причетність до мору комах там теж не визнають:

«Проводили хімічну обробку, витримали всі вимоги. І те, що у пасічників України існують грандіозні, величезні проблеми, які вони всі прекрасно знають, — вони зараз намагаються знайти винного в своїх недоробках», — повідомив агроном фермерського господарства Віктор Сукач.

Олександр Курочка, технолог агрофірми на Житомирщині, запевнив, що на час масової загибелі бджіл, ніякі хімікати ще не вносили. «Це азотне добриво, азот. Усе потрапляє в ґрунт, а не в повітря»

Щодо кожного задокументованого факту наразі поліція та Держпроспоживсужба проводять перевірку. Поки лабораторнопідтвердили зв’язок між загибеллю комах і використанням інсектицидів на полях Волинської області. Дослідження засвідчили: діючі речовини, виявлені в рослинах, які оброблялися, у баковій суміші і у бджолах – аналогічні, тож причина загибелі комах однозначна – обробка полів хімікатами.  

Який масштаб проблеми?

Одна сім’я на сезон дає від 10 до 150 кілограмів меду, залежно від харчування і місцевості. Зазвичай з одного вулика (тобто від однієї родини — ред.) пасічник отримує 13 — 14 кілограмів меду.

За підрахунками Спілки пасічників України, тільки в Криворізькому районі Дніпропетровської області за останній тиждень загинуло близько 3 тисяч бджолиних родин. У Кіровоградській області зафіксували загибель 1 149 сімей, у Луганській — близько 700, у Волинській — 450, Житомирській — 100, Миколаївській — 45. Проте у спілці зазначили, що це не всі випадки отруєння, адже наразі опрацювали не всі звернення, і не всюди готові результати експертиз.

«Цьогоріч масштаби отруєння бджіл безпрецедентні. Якщо торік фіксувалося 5-6 таких випадків, то цього року постраждала вся Україна. Згідно з Інструкцію щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, фермери повинні були попередити власників пасік за 3 дні, вказавши речовину, якою планують обробити поля, її склад, термін дії», — повідомила Громадському виконавча директорка спілки пасічників України Тетяна Сушко.

a15b95f23d0d72f3875668f5fd54a35e.jpg?152

Бджоляр на пасіці  Фото: Олексй Сувіров/УНІАН

Я не тримаю бджіл і мед їм дуже рідко. Яке мені до того діло?

Україна входить до ТОП-3 світових лідерів з експорту меду.

«Китай — беззмінний лідер серед світових експортерів меду, з питомою вагою (часткою — ред.) в загальному обсязі експорту 19%. З істотним відривом від Піднебесної слідують Аргентина і Україна з практично рівною часткою — по 10%. У підсумку у 2017 році на ТОП-3 припадало близько 40% обсягів експорту», — написала національна консультантка Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Ганна Бурка.

За словами першого заступника міністра аграрної політики і продовольства Максима Мартинюка, в Україні налічується близько 400 тисяч пасічників, які загалом виробляють у середньому 70 тисяч тонн меду на рік, що є найвищим показником в Європі. Майже 57 тисяч тонн, або 80% всього українського меду, експортується — переважно, до Європейського союзу. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медоносних рослин, — до 140 тисяч тонн меду на рік, — удвічі більше від поточних обсягів.

Однак господарське значення бджіл — це не лише мед. Перелітаючи з однієї квітки на іншу, вони забезпечують перехресне запилення, необхідне для розмноження більшості квіткових рослин. Наявність пасіки поблизу поля чи саду значно збільшує врожай.

Продукти бджільництва також застосовуються в медицині.

Що робити, якщо на моїй пасіці помирають бджоли?

  • Терміново звернутися до місцевої влади з письмовою заявою. За фактом такої заяви повинні створити комісію, яка встановить причину загибелі комах, масштаби, відповідальних і розмір збитків.

  • Подати до державної ветеринарної лабораторії проби мертвих і живих бджіл, зразки оброблених рослин. Саме на основі акту комісії та висновків лабораторних досліджень можна домогтися компенсації збитків у суді.

  • Написати заяву про добровільне відшкодування завданих збитків на підприємство, яке обробляло поля, розташовані біля вражених пасік, додавши копії результатів експертизи і акту.

  • Якщо підприємство не погоджується на добровільне відшкодування збитків, готувати позов до суду, до якого додаються вищезазначені документи.

Я фермер, і мені треба обробити поля інсектицидами, але я не хочу шкодити бджолам. Що мені робити?

Агрофірми, які обробили поля інсектицидами, навряд чи мали на меті вбити бджіл. Комахи загинули через неправильне використання хімікатів та відсутність комунікації між фермерами і пасічниками. Хоча, як пояснила Громадському Тетяна Сушко, на сьогодні існує система, яка оперативно інформує бджолярів про обробку полів за допомогою СМС-повідомлень.

Поки українські пасічники рахують збитки і готують позови до суду, зазначимо, що обробляти поля без попередження та несертифікованими препаратами незаконно.

Згідно зі статтею 30 Закону України «Про бджільництво», «забороняється проводити  оранку та будь-яким іншим чином руйнувати медоносні угіддя,  застосовувати засоби захисту рослин, стимулятори їхнього росту,  мінеральні добрива, інші препарати та здійснювати будь-які роботи,  що можуть призвести до фізичного знищення бджіл під час медозбору. Юридичні та  фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов'язані дотримуватися   чинних нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь».

https://hromadske.ua/posts/chomu-hynut-bdzholy-i-shcho-z-tsym-robyty

  • Подобається 2
  • Дякую 1

2 Комментария


Рекомендуемые комментарии

що саме не дивно, так те, що після обробки полів гинуть бджоли, тобто сам факт обробки є і тоді починають падати бджоли, но фермери заперечують, бо знають про миттєву дію припарата, дальше після декількох годин розпочинається розпад продукту, тобто час доставки бджіл і рослин у ветлабалаторію грає на руку фермерам, а якщо ще процедура є в тому, то час зростає, а розпад отруйної речовини відбувається. Висновок тут простий поки аграрії прикидуються дибілами, з тим нічого не зробиш до того моменту ,як виникне аналогічна дія зі сторони бджолярів, які теж зможуть спостерігати за збитками аграріїв, використовуючи метод нечув, незнаю, то немоє.

Ссылка на комментарий

ось і в мене сталася біда. вчора кропили пшеницю, кропили ночью але дія препарату вдалась у взнаки, а саме щойно в обід побачив на пасіці бджіл які поводились, як пяні , правда небагато но по пять штучок біля вулика було, також виносили мертвих бджіл. .......

директор, агроном зам. директора прибули на пасіку одразу після мого дзвінка, правда не заперечували свою причетність, обговорили питання про компенсацію, але жаль, що препарати які використовуються є дозволеними та гарантують безпеку бджолам, коли насправді завдають шкоди.

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...