Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 069

Як зайнятись бджільництвом


ромео

351 просмотр

Експерт: якщо ви хочете зайнятися бджільництвом, гроші - не головне

11.08.2017
 

 :

 

Завершуючи наш цикл бесід з Олександром Масленком, поговоримо про специфіку медового бізнесу як такого. На його думку, виробництво меду в Україні - один з найбільш народних видів бізнесу, зайнятися яким може будь-яка людина. До цього ми говорили про формування справедливої закупівельної ціни меду та часом непростихвідносинах між бджолярами, експортерами та урядом
 

Чи існують такі комплексні компанії - У Полтавській або інших областях, які б поєднували виробництво меду із суміжними напрямками с / г господарства?

Я відповім на ваше запитання трохи здалеку. Тямущі люди вже зрозуміли: маємо землю і хочемо робити органіку, тому що вона дорожче продається. Щоб отримати "зелений листок" необхідно пройти спеціальну експертизу і дотримуватися суворих стандартів. Згадаймо, що органічний мед цінується в Європі дорожче. Відповідно, можна робити органічний мед, розташувавши пасіку серед своїх полів. На Полтавщині таке практикується в Семенівці. Інший приклад: нещодавно мені дзвонив чоловік зі Львівської області, каже - у мене є "зелений листок", є поля - давай робити пасіку. Він дзвонив більшою мірою проконсультуватися, але мене надихає наявність в нашій країні хороших, адекватних, працьовитих людей.  Таких з кожним днем все більше і більше. Ми комунікуємо, і наша країна рухається вперед.

Що потрібно, аби потрапити в цей бізнес?

Я  продовжую справу своєї сім'ї. Помітив - майже у кожного мого знайомого є або своя пасіка, або родич зі своєю пасікою. Складається враження, що у кожен другий українець якось причетний до цієї сфери. В основному люди йдуть на пасіку вже на пенсії, або коли відчувають схильність до цієї роботи, яка для мене - справжнє мистецтво. Дуже важливо любити бджіл. Вони відчувають твої думки, твої наміри, і якщо підходиш до них з поганими думками чи намірами - вони будуть тебе жалити. Якщо підходиш з настроєм допомогти, поцікавитися їх життям - то і вони будуть тебе любити.

Якщо людина прийняла для себе таке рішення, який йому потрібен стартовий капітал?

Є два шляхи розвитку подій. Перший - це піти в Гадяцьке училище, вивчитись на бджоляра, і претендувати на компенсацію за програмою розвитку бджільництва. Йдеться про 10 тисяч гривень на покупку інвентарю, і  5 тисяч гривень - на покупку маток, тобто, породи. Це якщо йти бюджетним шляхом. А якщо хочете піти шляхом якнайшвидшого прогресу, то треба закупити хоча б 50 вуликів і всього необхідного до них. Менші пасіки просто не окупаються. У такому випадку загальна сума витрат дійде до 200 тисяч гривень. Бджоляр, як правило, людина благородна, і якщо прийти на пасіку і попросити вулик або відводок - він тобі, швидше за все, дасть. І навіть нічого за це не попросить. Хочеш займатися - він буде вчити, допомагати і радіти від того, що зробив в цьому світі гарне, благородну справу. Є великі пасіки, де необхідна робоча сила. Там можна заробляти хороші гроші і отримати необхідну практику. Через пару років вже можна сколотити капітал і розібратися в темі.

http://energolife.info/ua/2017/Business/4057/Експерт-якщо-ви-хочете-зайнятися-бджільництвом-гроші---не-головне.htm

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...